Legenda o Sutomoru

Legenda o Sutomoru

Legenda o Sutomoru

 

Uz morski brijeg, uz samu obalu, koja se prostire od nekadasnjeg Pristana na obali Bara do Kufina, na ulasku u Paštroviće, nekada davno pristajale su galije. Njihovi vlasnici, tu su se iskrcavali da bi razmjenjivali robu i trgovali razne namirnice iz Zete i Crmnice.Tim ustaljenim ritmom života, privikavali su se starosjedioci u Baru i okolini, nadničari, ljudi znani i neznani. Tako je bilo sve do vremena, kada su barskom obalom počeli da krstare gusari iz Ulcinja.

Ulcinjski gusari bili su na zlom glasu po veoma lošem ponašanju, zulumima, i otimanjima kako od bogatih tako i od siromašnih ljudi. Iz dana u dan njihovo blago se sve više uvećavalo. Nekolicina gusara se tako dosjeti, da bi trebalo pronaći neko skrovito mjesto na kojem bi blago bilo sigurno, a u kojem bi se u slučaju opasnosti i sami gusari mogli sakriti. Jednoga dana neki od gusara se dosjeti da nedaleko od morske obale, gdje su pristajale galije, postoji planina Sozina, te odlučiše da bi ona mogla biti idelana za skrivanje. Ubrzo zatim gusari u planini Sozini počeše da prave pećine i skrovišta, i tu kriju oteto blago, oružje i roblje. Medju raznim robljem, jednom se zadesila i robinja Milja, djevojka, neobične ljepote i zenske privlačnosti. Glavni među gusarima odrediše joj za čuvara gusara Iljka.

Iljko bijaše takođe mlad i lijep momak, pa se ubrzo zaljubi u Milju, kao i ona u njega. Iako svoju ljubav nisu krili, Iljko i Milja nisu mogli dugo ostati zajedno. Jednoga dana ostali gusari počeše na sav glas da govore o ljubavi dvoje mladih, tako da to ubrzo ču i gusarski kapetan Аerlezi, koji iz ljubomore, naredi Iljku da mora da ide u neku veliku odmazdu koju su gusari planirali na moru. Iljko ode, a Milja ostade i dalje u pećini da robuje u tami.

Milja je dugo čekla da joj se momak vrati. Iz dana u dan iščekujući povratak, stalno je virila kroz omanju rupu na pećini, gledajući u sinje more, i čeznući da joj se Iljko vrati. Ali vrijeme je neumoljivo odmicalo, a od Iljkovog povratka nista. Milja naposlijetku izgubi svaku nadu da će ga opet vidjeti. Tako tužna donese odluku da okonča sebi život.

Sledećeg dana Milja izjuri iz pećine i sa jedne visoke stijene skoči u more. Ubrzo, Iljko se ipak vrati nazad. Kada je čuo kako je Milja, vjerno ga čekajući, okončala svoj život, uze veliku količinu baruta, ubaci ga u jedan dio pećine, i zapali ga. Barut napravi veliku eksploziju.

Od te eksplozije, brdo u kojem je bila pećina, prelomi se na dva dijela. Brdo se zapravo, kako legenda kaze, raspuknu, i pade u more, te nastade mjesto po imenu SUTOMORE.

To mjesto danas je turistički najpoznatije vikend naselje pored Bara, posebno u ljetnjem periodu.

Cijena hrane na moru

Cijena hrane na moru

Cijena hrane na moru

 

Hrana na moru predstavlja veliki izdatak, donosimo vam cijene osnovnih namirnica na moru.

Crna Gora je i ove godine neizbežna destinacija koja će vas dočekati sa sledećim cijenama: hljeb od 60 do 80 centi, litar mlijeka od 0,8 do 1,1 evra, jogurt oko euro, paradajz 0,70 do 1,00, krastavac oko 80 centi. Za brzu hranu mogli biste da izdvojite od 1 do 2,5 eura, u zavisnosti da li se odlučite za neki roštilj, picu ili palačinku, pa cijene variraju.

Litarski sok je oko 80 centi do eura, kilogram oslića oko 2,50 eura,  pivo u konzervi košta oko 70 centi. Za deset dan na crnogorskom primorju na hranu biste mogli da potrošite oko 55 do 60 eura, ako svaki dan kupite hljeb, mlijeko, jogurt, sok i kilo mljevenog mesa.

Bosanci i Hercegovci okupirali najpoznatije turističko mjesto barske rivijere

Bosanci i Hercegovci okupirali najpoznatije turističko mjesto barske rivijere

Bosanci i Hercegovci okupirali najpoznatije turističko mjesto barske rivijere

 

Crnogorske plaže i ovog ljeta krcate su Bosancima i Hercegovcima, koji su godišnji odmor odlučili provesti na nekoj od atraktivnih lokacija od Ulcinja do Budve.

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je Sutomore, gradsko naselje u opštini Bar, sve atraktivnije turističko mjesto, gdje smo zatekli brojne bh. građane koji uživaju u blagodatima crnogorskog primorja.

Glavna šetališna ulica u Sutomoru, koja se proteže tik uz plažu, nudi brojne kafiće, restorane, diskoteke, apartmane, sobe…

Plaže su uređene i prostiru se u dužini od dva kilometra. I pored činjenice da u svakom trenutku može stati desetak hiljada ljudi, gotovo je nemoguće naći slobodan prostor. Tu su gosti iz Srbije, Makedonije, Rusije, Ukrajine, Poljske, ali ponajviše iz BiH.

Prihvatljive cijene

Među brojnim turistima pronašli smo Anidu Kasumović iz Bugojna, koja, kako kaže, već treću godinu dolazi u Sutomore.

– Volim ovo mjesto, zadovoljna sam cijenama i smještajem. Jednostavno rečeno, osjećam se kao kod kuće  kaže Anida, dodajući da jedva čeka narednu godinu da ponovo dođe.

Iz Maglaja je u najpoznatije turističko mjesto barske rivijere došao i Kadir Matoruga sa prijateljima, kojeg smo zatekli prilikom noćne patrole.

– Prvi put sam ovdje i moram priznati da sam oduševljen. Osim što su uslovi za kupanje odlični, cijene smještaja prihvatljive su za naš standar a i noćni život je prilagođen za nas mlade  kaže Matoruga.

Prema riječima Marka Zgradića iz Sutomora, vlasnika firme Montenegro Rental Agent već dugi niz godina tradicionalno najzastupljeniji gosti su iz regiona, dok se bilježi porast turista iz Poljske.

– Najviše gostiju bilježimo iz BiH, ali i Srbije i Makedonije. Rusi i Ukrajinci najviše vole odmarati u predsezoni i podsezoni  priča Zgradić.

Osim velikog broja privatnih kuća za izdavanje, u kojima cijene smještaja variraju od 5-15 eura u zavisnosti od perioda, u Sutomoru posluje i nekoliko velikih hotela. Ipak, Zgradić tvrdi da je najzastupljeniji privatni smještaj.

– Kontinuirano ulažemo velike napore da povećamo kvalitet i ponudu smještaja, kako u privatnim tako i hotelskim kapacitetima čija je ponuda raznovrsna ali ipak prednjače privatni smještaji  ističe Zgradić.

Noćni život

Zeničanka Mediha Dervenčić već drugu godinu ljetuje u Sutomoru. Naročito je fascinirana noćnim životom, koji je, prema njenim riječima, glavni magnet za brojnu omladinu.

– Prelijepo je mjesto, posebno za mlade. Noćni život je nešto posebno. Zadovoljna sam cijenama, podnošljivo je za svačiji džep  kaže Dervenčić, naglašavajući da su crnogorci izuzetno ljubazni.

Na potezu otprilike nepunog kilometra, 20-ak kafića turistima, posebno mlađim, odmor čini nezaboravnim.

Veliki broj poznatih pjevača poput Ace Lukasa, Nataše Bekvalac, Ace Pejovića, Amadeus benda, Tropiko benda… dolaze i po nekoliko puta da zabavljaju turiste tokom sezone što predstavlja jedan od najvećih aduta Sutomora.

Da ugođaj za mlade bude potpun, neizostavna je i brza hrana koje ima na skoro pa svakom ćošku.

Kako je najavio Marko Zgradić iz Sutomora, u narednom periodu očekuju se brojna ulaganja u Sutomore, koja će definitivno doprinijeti još većoj popularizaciji ove ljetne destinacije.

– Nadamo se da će do naredne sezone biti izgrađen kolektor za otpadne vode, gradski trg i prva marina u gradu  najavio je Zgradić.

CIJENE

1 euro €  kafa

1 euro € točeno pivo

2 eura € hamburger

1 euro € palačinke

5 eura € pizza

6 eura € pileći fileti s pomfritom

7 eura €  lignje

Budva malo skuplja

Tokom naše patrole svratili smo i u Budvu, srce Jadranske obale Crne Gore. činjenica, uvjerili smo se u nešto skuplje cijene u odnosu na Sutomore.

Prema riječima Velimira Simonovića, ugostitelja u restoranu Obala Anchor, najniža cijene kreveta u Budvi iznosi 10 eura.

– Podatak da sam svoju kćerku poslao na ljetovanje u Grčku, najbolje govori koliko se ovdje isplati ljetovati – kaže nam Simonović.

No, i pored činjenice da je Budva skuplja u odnosu na druge crnogorske destinacije ipak žvrvi od posjetilaca.

Prošlogodišnja reportaža Dnevnog Avaza sa CG primorja.

 

Izvor: Dnevni Avaz