Bosanci i Hercegovci okupirali najpoznatije turističko mjesto barske rivijere

 

Crnogorske plaže i ovog ljeta krcate su Bosancima i Hercegovcima, koji su godišnji odmor odlučili provesti na nekoj od atraktivnih lokacija od Ulcinja do Budve.

Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je Sutomore, gradsko naselje u opštini Bar, sve atraktivnije turističko mjesto, gdje smo zatekli brojne bh. građane koji uživaju u blagodatima crnogorskog primorja.

Glavna šetališna ulica u Sutomoru, koja se proteže tik uz plažu, nudi brojne kafiće, restorane, diskoteke, apartmane, sobe…

Plaže su uređene i prostiru se u dužini od dva kilometra. I pored činjenice da u svakom trenutku može stati desetak hiljada ljudi, gotovo je nemoguće naći slobodan prostor. Tu su gosti iz Srbije, Makedonije, Rusije, Ukrajine, Poljske, ali ponajviše iz BiH.

Prihvatljive cijene

Među brojnim turistima pronašli smo Anidu Kasumović iz Bugojna, koja, kako kaže, već treću godinu dolazi u Sutomore.

– Volim ovo mjesto, zadovoljna sam cijenama i smještajem. Jednostavno rečeno, osjećam se kao kod kuće  kaže Anida, dodajući da jedva čeka narednu godinu da ponovo dođe.

Iz Maglaja je u najpoznatije turističko mjesto barske rivijere došao i Kadir Matoruga sa prijateljima, kojeg smo zatekli prilikom noćne patrole.

– Prvi put sam ovdje i moram priznati da sam oduševljen. Osim što su uslovi za kupanje odlični, cijene smještaja prihvatljive su za naš standar a i noćni život je prilagođen za nas mlade  kaže Matoruga.

Prema riječima Marka Zgradića iz Sutomora, vlasnika firme Montenegro Rental Agent već dugi niz godina tradicionalno najzastupljeniji gosti su iz regiona, dok se bilježi porast turista iz Poljske.

– Najviše gostiju bilježimo iz BiH, ali i Srbije i Makedonije. Rusi i Ukrajinci najviše vole odmarati u predsezoni i podsezoni  priča Zgradić.

Osim velikog broja privatnih kuća za izdavanje, u kojima cijene smještaja variraju od 5-15 eura u zavisnosti od perioda, u Sutomoru posluje i nekoliko velikih hotela. Ipak, Zgradić tvrdi da je najzastupljeniji privatni smještaj.

– Kontinuirano ulažemo velike napore da povećamo kvalitet i ponudu smještaja, kako u privatnim tako i hotelskim kapacitetima čija je ponuda raznovrsna ali ipak prednjače privatni smještaji  ističe Zgradić.

Noćni život

Zeničanka Mediha Dervenčić već drugu godinu ljetuje u Sutomoru. Naročito je fascinirana noćnim životom, koji je, prema njenim riječima, glavni magnet za brojnu omladinu.

– Prelijepo je mjesto, posebno za mlade. Noćni život je nešto posebno. Zadovoljna sam cijenama, podnošljivo je za svačiji džep  kaže Dervenčić, naglašavajući da su crnogorci izuzetno ljubazni.

Na potezu otprilike nepunog kilometra, 20-ak kafića turistima, posebno mlađim, odmor čini nezaboravnim.

Veliki broj poznatih pjevača poput Ace Lukasa, Nataše Bekvalac, Ace Pejovića, Amadeus benda, Tropiko benda… dolaze i po nekoliko puta da zabavljaju turiste tokom sezone što predstavlja jedan od najvećih aduta Sutomora.

Da ugođaj za mlade bude potpun, neizostavna je i brza hrana koje ima na skoro pa svakom ćošku.

Kako je najavio Marko Zgradić iz Sutomora, u narednom periodu očekuju se brojna ulaganja u Sutomore, koja će definitivno doprinijeti još većoj popularizaciji ove ljetne destinacije.

– Nadamo se da će do naredne sezone biti izgrađen kolektor za otpadne vode, gradski trg i prva marina u gradu  najavio je Zgradić.

CIJENE

1 euro €  kafa

1 euro € točeno pivo

2 eura € hamburger

1 euro € palačinke

5 eura € pizza

6 eura € pileći fileti s pomfritom

7 eura €  lignje

Budva malo skuplja

Tokom naše patrole svratili smo i u Budvu, srce Jadranske obale Crne Gore. činjenica, uvjerili smo se u nešto skuplje cijene u odnosu na Sutomore.

Prema riječima Velimira Simonovića, ugostitelja u restoranu Obala Anchor, najniža cijene kreveta u Budvi iznosi 10 eura.

– Podatak da sam svoju kćerku poslao na ljetovanje u Grčku, najbolje govori koliko se ovdje isplati ljetovati – kaže nam Simonović.

No, i pored činjenice da je Budva skuplja u odnosu na druge crnogorske destinacije ipak žvrvi od posjetilaca.

Prošlogodišnja reportaža Dnevnog Avaza sa CG primorja.

 

Izvor: Dnevni Avaz